SJSCO

هشتمین همایش چشم انداز صنعت فولاد 10 و 11 بهمن ماه 1396
به اعتقاد متولیان و فعالان این حوزه، صنعت فولاد کشور نیازمند تحول است.ارزیابی ها نشان می دهد در مقایسه با دیگر کشورهای جهان، ایران واجد یکی از مناسب ترین فرصت های توسعه در صنعت فولاد است. اما در کنار توجه به کیفیت محصولات و ارزش افزوده بالا، کاهش هزینه های تولید، افزایش صادرات و شناخت بازارها متناسب با محصولات تولیدی، باید بهره وری زنجیره صنعت فولاد و تدوین برنامه ها و سیاست های بلند مدت را در نظر داشت.
هشتمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران در حالی بهمن ماه امسال برگزار میشود که فولادسازان و تحلیلگران، شروط بقا در بازار فولاد را در اولین نشست کمیته راهبردی همایش بررسی کردند. صنعت فولاد همواره بهعنوان یکی از شاخصهای توسعه کشورها مطرح بوده؛ بنابراین بسیاری از کشورهای جهان با هدف دستیابی به توسعه و رشد پایدار در این صنعت سرمایهگذاری میکنند. پیوند قابل توجه فولاد با شرایط اقتصادی از یکسو و نقش آن در توسعه از سوی دیگر، ضرورت توجه به بازار فولاد را دوچندان کرده است. بر این اساس، در اولین نشست کمیته راهبردی هشتمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار، چهار گروه «متولیان صنعت فولاد کشور»، «مسوولان و صاحبنظران دولتی»، «تولیدکنندگان»، «تحلیلگران و فعالان بخش خصوصی» ضمن بررسی چالشها و مسائل روز صنعت فولاد، شروط بقا در بازار جهانی را نیز برشمردند. ارزیابیها نشان میدهد در مقایسه با دیگر کشورهای جهان، ایران واجد یکی از مناسبترین فرصتهای توسعه در صنعت فولاد است، اما در کنار توجه به کیفیت محصولات و ارزش افزوده بالا، کاهش هزینههای تولید، افزایش صادرات و شناخت بازارها متناسب با محصولات تولیدی، باید بهرهوری زنجیره صنعت فولاد و تدوین برنامهها و سیاستهای بلندمدت را نیز در نظر داشت. به اعتقاد متولیان و فعالان این حوزه، صنعت فولاد کشور نیازمند تحول است. مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل ایمیدرو، احمد دوست حسینی مدیرعامل صندوق توسعه ملی، مصطفی موذنزاده مشاور معاون اول رئیسجمهور، حسین هاشمی استاندار تهران، جعفر سرقینی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران، سیدرضا نوروززاده مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)،بهرام سبحانی مدیرعامل شرکت سهامی فولاد مبارکه اصفهان، محمود اسلامیان رئیس صندوق بازنشستگی کشوری، حامد سلطانینژاد مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران؛ علیرضا شکرریز مدیرعامل شرکت پارس دیبابنیان، محمد ابکاء مدیرعامل شرکت فولاد تکنیک، فاضل بخششی نماینده شرکت ایریتک، محمود نوریان مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، ناصر تقیزاده مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، رضا اشرف سمنانی مشاور شرکت میدکو، بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران و از جمله شرکتکنندگان در جلسه کمیته راهبردی هشتمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار بودند.
اشاره به ضرورت تدوین سیاستها و برنامههای بلندمدت به طرح جامع فولاد که علاوه بر توجه به دادههای آماری باید به صنایع پاییندستی نیز توجه شود. حذف رانت از اقتصاد کشور و فعال شدن بورس در حوزه صنعت فولاد نیز تاکید کرد. کرباسیان با مقایسه شرایط فعلی با چهار سال گذشته، اظهار کرد: در زمان برگزاری چهارمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران، با یک وضعیت ناپایدار و نامناسب اقتصادی روبهرو بودیم و عملا امکان برنامهریزی برای آینده را نیز نداشتیم، اما امروز با عبور از آن شرایط و نزدیک شدن نظرات بخش دولتی و خصوصی و رفع برخی مشکلات، موضوعات جدیدتری در صنعت فولاد کشور مطرح است که نشاندهنده یک گام روبه جلو است. وی افزود: معتقدم با جهتدار شدن همایش فولاد به نتایج خوبی خواهیم رسید. وی در عین حال بر تدوین یک برنامه کلان برای معدن و صنایع معدنی و بهطور مشخص صنعت فولاد تاکید کرد.
در هشتمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران، علاوه بر بحث صادرات و بازار خارجی، تامین نیاز داخل نیز مدنظر قرار گیرد. تامین نیاز بازار داخلی یکی از وظایف اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت محسوب میشود و این وزارتخانه باید گامهایی برای رفع نیاز داخلی بردارد اما این امر به معنی آن نباید باشد که برای تامین نیاز داخلی، صادرات را رها کنیم؛ چرا که در اکثر مواقع نرخ خرید در بازار داخلی پایینتر از بازار جهانی است و در این شرایط اجبار تولیدکنندگان داخلی به عرضه کالا در بازار داخلی به ضرر تولیدکنندگان خواهد بود. احمد دوستحسینی، مدیرعامل صندوق توسعه ملی در این نشست با انتقاد از تفکیک بازارها به داخلی و خارجی تاکید کرد: باید بازار را یکپارچه ببینیم. مرزبندی بین بازار داخلی و خارجی درست نیست. وی همچنین نقش مداخلهجویانه دولت در بازار را زیر سوال برد وی بر این نکته نیز تاکید کرد که هر تولیدکنندهای که ارزش افزوده تولید میکند باید امکان عرضه کالایش را در بازاری که محصولش را بهتر خریداری میکنند، داشته باشد. دولت تنها باید در زمینه کالاهایی که مربوط به منابع تجدیدناپذیر است، سیاستگذاری کند.
مصطفی موذن زاده، مشاور معاون اول رئیسجمهوری نیز در این نشست با اشاره به اینکه هشتمین همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران در شرایطی خاص برگزار میشود، عنوان کرد: بعد از سالها بازار شرایط بهتری پیدا کرده و از سوی دیگر شاهد حضور وزیر جدید در وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم که باید دیدگاه ایشان را نیز در این خصوص مدنظر قرار داد. از سوی دیگر، در حال حاضر شاهد رشد صادرات محصولات معدنی هستیم و قیمت محصولات معدنی بهبود یافته است. نکته بعدی که میتوان به آن اشاره کرد آغاز تحرک در بخش معدن است، به همین دلیل باید چگونگی برخورد با معادن را نیز بررسی کرد. در کنار اتفاقات مثبتی که در بخش معدن رخ داد در حال حاضر با بلاتکلیفیهایی نیز در این بخش مواجه هستیم که در این خصوص میتوان به بلاتکلیفی طرح جامع فولاد و نامشخص بودن وضعیت ورود به بورس اشاره کرد.
موارد مذکور موجب شده تا همایش سال جاری تاحدودی متفاوت از سال گذشته باشد و با این شرایط باید در هشتمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران مقوله بازار جدی تر مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل میتوان گفت جریان تجارت جهانی با نگاه بسته امکان پذیر نیست و باید به زنجیره بهصورت کامل نگاه کرد. البته باید این نکته نیز بررسی شود که مواد اولیه به راحتی از دست نرود و به سمت صادرات مرغوب حرکت کنیم. از سوی دیگر، باید دو نکته را نیز مدنظر قرار داد: ابتدا اینکه باید مراقب باشیم که به بازار صادراتی ضربه وارد نشود؛ چرا که با توجه به محدود بودن بازارهای صادراتی جبران آن به راحتی امکانپذیر نخواهد بود. از سوی دیگر، باید به مقوله کیفیت کالا توجه کرد و به سمت تولید با ارزش افزوده بالاتر گام برداریم تا به بلوغ در صنعت برسیم. ، مساله بعدی مالیات برارزش افزوده است که تولیدکننده و صادرکننده را با مشکلات بسیاری روبهرو کرده است.
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران نیز در این نشست به این نکته اشاره کرد که نمیتوانیم فولاد را مورد توجه قرار دهیم اما معدن را نادیده بگیریم؛ چرا که در آینده دنیا دست مواد معدنی خواهد افتاد و در نتیجه اکتشافات از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد شد. نکته حائز اهمیت بعدی مقوله انرژی است که باید در بخش معدن مورد توجه قرار گیرد..
سلطانینژاد در ادامه به نامشخص بودن نرخ ارز اشاره کرد و این نکته را مدنظر قرار داد که پوشش ریسک ارز در بازار نامشخص است. محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران نیز برنامه راهبردی را مدنظر قرار داد و گفت:در ابتدا باید برنامه راهبردی را مدنظر قرار دهیم و پس از آن برای سایر بخشها هدفگذاری کنیم. از سوی دیگر باید مزیتهای سرمایهگذاری در کشور شفاف شود.
بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان نیز در این نشست با گلایه از روند قیمتگذاری کالا از سوی شورای رقابت به بهانه انحصار عنوان کرد: انحصار در حال حاضر به یکی از چالشهای بخش تولید بدل شده بهطوری که در چند سال اخیر تولیدکنندگان داخلی موفق به تولید برخی محصولات جدید شدند، اما شورای رقابت در قیمتگذاری این کالا ورود کرد که این امر چندان به نفع تولید نبود به همین دلیل برای اینکه بتوانیم از مقوله انحصار خارج شویم باید سایر تولیدکنندگان نیز وارد طرحهای جدید شوند. از سوی دیگر با توجه به اینکه در چشمانداز ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد پیشبینی شده باید تولید محصولات صادراتمحور را نیز مورد توجه قرار دهیم؛ این نکته را نیز باید مورد توجه قرار داد که در حال حاضر کشورهای امارات، بحرین و… در تولید فولاد در حال خودکفا شدن هستند به همین دلیل باید بازاریابی در سایر کشورها را در دستور کار قرار داد.
محورهای همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران
هشتمین دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار، ۱۰ و ۱۱ بهمن ماه در مرکز همایش بینالمللی صدا و سیما در تهران برگزار میشود. «توسعه متوازن فولاد و سنگ آهن در افق ۱۴۰۴»، «تولید فولاد باکیفیت صادرات محور تکنولوژی نوین، کیفیت و… »، «تامین مالی در صنعت فولاد»، «عوامل موثر بر قیمت تمام شده و بهینهسازی آن» و «فرصتها و تهدیدهای خصوصیسازی صنعت فولاد» از جمله محورهای پیشنهادی این همایش است.
محورهای همایش
توسعه متوازن فولاد و سنگ آهن در افق 1404
تولید فولاد با کیفیت صادرات محور(تکنولوژی نوین، کیفیت و …)
تامین مالی در صنعت فولاد
عوامل موثر بر قیمت تمام شده و بهینه سازی آن
فرصت ها و تهدیدهای خصوصی سازی صنعت فولاد