
فناوری کاهش مصرف آب در کارخانه های آهن اسفنجی
به گفته کِن هیروسه، میزان مصرف آب در این فناوری حدود ۴۰درصد کاهش می یابد و در عین حال مصرف گاز با ۵درصد کاهش و میزان تولید با ۵درصد رشد همراه خواهد شد.
رییس هیات عامل ایمیدرو درباره استفاده از فناوری جدید در کارخانه های فعلی کشور اظهار داشت: قرار شده برای شروع کار، واحدهای احیای مستقیم فولاد مبارکه که از فناوری کوبه استیل- ایریتک استفاده می کنند، اصلاحاتی با هدف کاهش مصرف آب به میزان ۴۰درصد بر روی آن ها صورت گیرد.
وی ادامه داد: شرکت فولاد مبارکه همزمان با این اقدام، شاهد افزایش ظرفیت تولید و کاهش مصرف گاز در واحدهای احیای مستقیم خود خواهد شد. این اقدام صرفه جویی ۳ میلیون متر مکعبی در مصرف آب به دنبال دارد.
مهدی کرباسیان درباره ورود فناوری نوین برای صرفه جویی در مصرف آب صنعت فولاد گفت: با توجه به شرایط اقلیمی ایران، استفاده از فناوری که به کاهش مصرف انرژی و همچنین افزایش تولید آهن اسفنجی،کمک کند از ضرورت های صنعت فولاد ایران است.
در این جلسه که مدیران عامل شرکت ملی فولاد و شرکت ایریتک حضور داشتند، به بحث درباره مزایای فناوری جدید پرداختند.
تامین مالی فولاد مکران
کِن هیروسه معاون شرکت کوبلکو دراین جلسه همچنین خبر داد که تامین مالی و نیز تامین بخشی از تجهیزات طرح آهن اسفنجی فولاد مکران را برعهده می گیریم. به گفته وی، شرکت کوبلکو تامین تجهیزات این طرح را با فناوری جدید انجام خواهد داد.
رییس هیات عامل ایمیدرو نیز درباره تامین مالی طرح گفت: تامین مالی طرح آهن اسفنجی فولاد مکران در راستای توافق ۱۰ میلیارد دلاری ایران و ژاپن در سال گذشته است که مورد حمایت دولت های دوطرف قرار دارد. وی افزود: تامین تجهیزات طرح آهن اسفنجی فولاد مکران نیز با رعایت قانون استفاده حداکثری از توان فنی و مهندسی داخلی انجام می شود به طوری که سهم تولیدکنندگان کشورمان نیز منظور شود.
وی گفت: این طرح که در فهرست طرح های توسعه سازمان سرمایه گذاری خارجی قرار دارد، ضمانتنامه آن از سوی دولت صادر می شود.
طرح فولاد مکران در فاز نخست، برای ایجاد ۱٫۶ میلیون تن فولاد آهن اسفنجی و فولاد خام طراحی شده است و در منطقه آزاد چابهار احداث می شود. طرفین در این جلسه توافق کردند که برای اجرای فاز دوم فولاد مکران نیز با هدف تولید ۳٫۲ میلیون تن فولاد خام، همکاری کنند.
1 دیدگاه در “فناوری کاهش مصرف آب در کارخانه های آهن اسفنجی”
با سلام، همانگونه که مستحضرید موضوع کاهش مصرف آب در واحدهای احیاء مستقیم و تکنولوژی میدرکس از سالها قبل مطرح بوده و پتنتهای متنوعی در این زمینه ارائه گردیده است نظیر استفاده از کولرهای هوایی (Air Coolers) و یا بهره گیری از سیستم های هیبریدی و در نهایت اصلاحات اساسی صورت گرفته بر روی اسکرابر Top Gas که بیشترین مصرف آب در واحدهای احیاء مستقیم میدرکس را شامل می شود
نمونه ای از واحدهای احیاء مستقیم احداث شده در خارج از کشور نظیر واحد احیاء مستقیم بحرین و یا عمان به خوبی مؤید فناوریهای بکارگرفته شده در زمینه کاهش مصارف آب در اینگونه واحدها می باشد
در ایران قراردادهای منعقد شده عمدتا با گارانتی مقادیر مصرف آب به میزان 1/4 متر مکعب بر تن بوده که در شرایط واقعی بسته به مقتضیات بکارگرفته شده میزان مصرف آب حدود 1 تا 1/2 مترکعب بر تن بوده که این مقدار تا حد 6/. و 3/. مترمکعب بر تن قابل کاهش می باشد اما متاسفانه شرکت کوبه علیرغم دریافت مبالغ محسوس تحت عنوان حق لیسانس مهندسی و بهره برداری از پروژه های احیاء مستقیم احداث شده در داخل کشور و پس از گذشت بیش از 15 سال از اعطای حق لیسانس کماکان اقدامات مؤثری در زمینه ارائه پتنت ها و اصلاحات تکنولوزیکی انجام نداده است و تکنولوژی های بکارگرفته شده در داخل کشور نیز عمدتا مربوط به اواخر دهه نود میلادی می باشد لذا پیشنهاد می شود تا در این زمینه نیز به قدرت و توان مهندسان داخلی چشم دوخته و فرصت های لازم برای متخصصین داخلی بگونه ای فرآهم شود تا بتوانند دانش موجود را ارتقاء ، توزیع و انتقال داده تا مجبور نشویم هر بار با سعی و خطا دوباره اقدام به اختراع چرخ نماییم.
با تشکر منوچهر یاحید
مشاور ارشد امور مهندسی، تامین و عملیات اجرایی در پروژه های فولادی و مدرس دانشگاه